নিচের লেখাটি পড়ুন। খাবার সম্পর্কে আপনার পুরো ধারণায় পাল্টে যাবে।

Vegan

আপনাদের সাথে খাদ্য সম্পর্কিত কিছু তথ্য শেয়ার করতে চায়।

একটু সময় করে নিচের লেখাটি পড়ুন। খাবার সম্পর্কে আপনার পুরো ধারণায় পাল্টে যাবে। প্রতিটি তথ্যের নিচে রেফারেন্স দিয়ে রাখলাম, যাতে আপনারা নিজের থেকে আমার দেওয়া তথ্যের সত্যতা যাচাই করতে পারেন।

• EATING 1 EGG PER DAY IS JUST AS BAD AS SMOKING 5 CIGARETTES PER DAY FOR LIFE EXPECTANCY. THE EGG INDUSTRY FUNDS STUDIES THAT CONFUSE CONSUMERS. USDA ADMITTED THAT EGGS CANNOT LEGALLY BE LABELED: NUTRITIOUS, LOW FAT, PART OF A BALANCED DIET, LOW CALORIE, HEALTHFUL, HEALTHY, GOOD FOR YOU, OR SAFE.

প্রতিদিন 1টি ডিম খাওয়া সম্ভাব্য আয়ুষ্কালের জন্য প্রতিদিন 5টি সিগারেট খাওয়ার মতোই খারাপ  ডিম শিল্প সেই সব অধ্যায়নের জন্য টাকা দেয় যা ভোক্তাদের বিভ্রান্ত করে USDA (The United States Department of Agriculture) স্বীকার করেছে, ডিম আইনত ভাবে লেবেল করা যাবে না যে: এটি পুষ্টিকর, কম চর্বি যুক্ত, একটি সুষম খাদ্যের অংশকম ক্যালোরি যুক্ত, স্বাস্থ্যকর এবং আপনার জন্য ভাল, বা নিরাপদ

References:
Greger, M.D, Michael “Eggs vs. Cigarettes in Artherosclerosis”. NutritionFacts.org video. Volume 12. March 11th, 2013
Baer, Heather J, et al “Risk Factors for Mortality in the Nurses’ Health Study: A Competing Risks Analysis”. American Journal of Epidemiology. Vol. 173, No. 3
Spence, J. David, et al “Egg yolk consumption and carotid plaque”. Atherosclerosis xxx (2012) 1-5

 Katz, David L, et al “Egg consumption and endothelial function: a randomized controlled crossover trial”. International Journal of Cardiology 99 (2005) 65-70

Greger, M.D, Michael “Eggs & Arterial Function”. NutritionFacts.org video. Volume 18. May 14th, 2014

• MILK IS A HORMONAL FLUID. MILK DOES NOT BUILD STRONG BONES. COUNTRIES WITH THE HIGHEST DAIRY CONSUMPTION RATES HAVE THE HIGHEST OSTEOPOROSIS RATES. DAIRY LINKED TO MANY DIFFERENT TYPES OF CANCER. ANY ANIMAL PROTEIN BOOSTS THE LEVEL OF CANCER-PROMOTING GROWTH HORMONE IGF-1. DAIRY PRODUCTS INCREASE THE RISK OF CANCERS RELATED TO YOUR HORMONES. DAIRY CAN INCREASE A MAN’S RISK OF GETTING PROSTATE CANCER BY 34%. FOR WOMEN WHO HAVE HAD BREAST CANCER, JUST ONE SERVING OF WHOLE DAIRY A DAY CAN INCREASE THEIR CHANCE OF DYING FROM THE DISEASE BY 49% AND DYING FROM ANY DISEASE BY 64%. CASEIN PROTEIN, THE MAIN PROTEIN IN DAIRY PRODUCTS, ESPECIALLY IN CHEESE, CREATES CASOMORPHINS. CASOMORPHIN MAY PLAY A ROLE IN SUDDEN INFANT DEATH SYNDROME (SIDS) AND AUTISM. THERE IS A STRONG LINK BETWEEN DAIRY FOODS AND AUTOIMMUNE DISEASES. STUDIES REFERENCING THE LINK BETWEEN EXPOSURE TO DAIRY AT A YOUNG AGE AND TYPE 1 DIABETES. COW MILK PROTEIN CAUSES ANTIBODIES IN THE BLOODSTREAM THAT ATTACK THE PANCREAS.

দুধ একটি হরমোনাল তরল। দুধ শক্ত হাড় তৈরি করে না। দুগ্ধজাত খাবার খাওয়ার নিরিখে সর্বোচ্চ হারের দেশগুলিতে অস্টিওপোরোসিসের হার সবচেয়ে বেশি। দুগ্ধ বিভিন্ন ধরণের ক্যান্সারের সাথে যুক্ত। যেকোন প্রাণীর প্রোটিন ক্যান্সারের জন্য দায়ী গ্রোথ হরমোন IGF-1 এর মাত্রা বৃদ্ধি করে। দুগ্ধজাত পণ্য আপনার হরমোনের সাথে সম্পর্কিত ক্যান্সারের ঝুঁকি বাড়ায়। দুগ্ধজাত পণ্য একজন মানুষের প্রোস্টেট ক্যান্সার হওয়ার ঝুঁকি 34% পর্যন্ত বাড়িয়ে দিতে পারে। স্তন ক্যান্সারে আক্রান্ত মহিলাদের জন্য, সারা দিনে শুধুমাত্র একটি পরিবেশন  দুগ্ধজাত পণ্য খাওয়ালে তাদের এই রোগে মারা যাওয়ার সম্ভাবনা 49% এবং যেকোনো রোগে মারা যাওয়ার সম্ভাবনা 64% পর্যন্ত বাড়তে পারে। ক্যাসেইন প্রোটিন, দুগ্ধজাত পণ্যের প্রধান প্রোটিন, যা বিশেষ করে পনিরে থাকে, ক্যাসোমরফিন তৈরি করে।  ক্যাসোমরফিন হঠাৎ শিশুমৃত্যু সিন্ড্রোম (SIDS) এবং অটিজম-এ ভূমিকা পালন করতে পারে।  দুগ্ধজাত খাবার এবং অটোইমিউন রোগের মধ্যে একটি শক্তিশালী সংযোগ রয়েছে। বিভিন্ন অধ্যয়ন অল্প বয়সে দুগ্ধজাত খাবার এবং টাইপ-1 ডায়াবেটিসের মধ্যে যোগসূত্র উল্লেখ করে। গরুর দুধের প্রোটিন রক্তের প্রবাহে অ্যান্টিবডি তৈরি করে যা অগ্ন্যাশয়কে আক্রমণ করে।

• References:

Study Suggests Full-Fat Dairy Products May Be Linked to Worse Survival” BreastCancer.org

Malekinejad, Haasan & Rezabakhsh, Aysa “Hormones in Dairy Foods and Their Impact on Public Health – A Narrative Review Article”. Iranian Journal of Public Health. 2015 Jun; 44(6): 742-758

Michaelsson, Karl, et al “Milk intake and risk of mortality and fractures in women and men: cohort studies”. British Medical Journal 2014, 349

Lanou, Amy Joy “Bone health in children”. British Medical Journal. 2006 Oct 14; 333(7252): 763-764

Dhanwal, Dinesh K, et al “Epidemiology of hip fracture: Worldwide geographic variation”. Indian Journal of Orthopaedics. 2011 Jan-Mar; 45(1): 15-22

“Global Consumption of Dairy Products”. Canadian Dairy Information Center. 

Kroenke, Candyce H, et al “High-and Low-Fat Dairy Intake, Recurrence, and Mortality After Breast Cancer Diagnosis”. Journal of the National Cancer Institute. Volume 105, Issue 9, 1 May 2013

Hausen, Harold zur & Villiers, Ethel-Michele de “Daily cattle serum and milk factors contributing to the risk of colon and breast cancers”. International Journal of Cancer: 137, 959-967 (2015)

“Risk factors for prostate cancer”. Canadian Cancer Society

Gao, Xiang, et al “Prospective Studies of Dairy Product and Calcium Intakes and Prostate Cancer Risk: A Meta-Analysis”. Journal of the National Cancer Institute, Vol. 97, No. 23, Dec. 7, 2005

Greger, M.D, Michael “Protein Intake & IGF-1 Production”. 

Barnard, M.D., Neal D. “Milk Consumption and Prostate Cancer”. Physicians Committee for Responsible Medicine

Chan, June M., et al “Dairy products, calcium and prostate cancer risk in the Physicians’ Health Study”. The American Journal of Clinical Nutrition. Oct. 2001 vol. 74 no. 4 549-554

“Milk and Prostate Cancer: The Evidence Mounts”. Physicians Committee for Responsible Medicine

Kroenke, Candace H., et al “High-and Low-Fat Dairy Intake, Recurrence, and Mortality After Breast Cancer Diagnosis”. Journal of the National Cancer Institute. Volume 105, Issue 9. May 2013

Greger, M.D., Michael “Cow’s Milk Casomorphin & Autism”. NutritionFacts.org video. Volume 8, May 9th, 2012

• ONE SERVING OF PROCESSED MEAT PER DAY INCREASED THE RISK OF DEVELOPING DIABETES BY 51%. WITHIN MINUTES OF EATING DEAD MEAT BACTERIA TOXINS, THE BODY GETS A BURST OF INFLAMMATION, STIFFENING OR PARALYZING THE ARTERIES. 93% OF DIOXIN EXPOSURE COMES FROM EATING ANIMAL PRODUCTS. EATING ORGANIC MEAT WILL NOT HELP YOU AVOID CONTAMINANTS. IF YOU EAT MEAT THE CHANCES OF GETTING DIABETES ARE ABOUT 1 IN 3. IF YOU EAT MEAT CHANCES OF GETTING CANCER IF YOU’RE A MAN IS 1 IN 2 IF YOU’RE A WOMAN 1 IN 3. IF YOU EAT MEAT YOUR CHANCES OF GAINING WEIGHT ARE ABOUT 2 IN 3. THERE ARE NO STUDIES SHOWING THAT EATING EGGS AND MEAT IN MODERATION CAN TURN YOUR HEART DISEASE AROUND AND GET BETTER.

প্রতিদিন প্রক্রিয়াজাত মাংসের একটি পরিবেশন খাওয়ার ফলে ডায়াবেটিস হওয়ার ঝুঁকি 51% বেড়ে যায়।  মৃত মাংস ব্যাকটেরিয়া টক্সিন খাওয়ার কয়েক মিনিটের মধ্যে শরীর প্রদাহের বিস্ফোরণ পায়, ধমনীগুলি শক্ত হয়ে যায় বা পক্ষাঘাতগ্রস্ত হয়। ডাইঅক্সিন এক্সপোজারের 93% পশু পণ্য খাওয়া থেকে আসে।  জৈব মাংস খাওয়া আপনাকে দূষক এড়াতে সাহায্য করবে না।  আপনি যদি মাংস খান তাহলে ডায়াবেটিস হওয়ার সম্ভাবনা প্রায় 3 জনের মধ্যে 1। আপনি যদি মাংস খান তাহলে ক্যান্সার হওয়ার সম্ভাবনা 2-তে 1 জন, আপনি যদি একজন মহিলা হন তবে 3-তে 1 জন।  3-তে 2-এর মত ওজন বাড়ানো। এমন কোনও গবেষণায় দেখা যায়নি যে পরিমিত পরিমাণে ডিম এবং মাংস খাওয়া আপনার হৃদরোগকে ঘুরিয়ে দিতে পারে এবং ভাল করতে পারে।

References:

Greger, M.D, Michael “Dead Meat Bacteria Endotoxin”. NutritionFacts.org video. Volume 9. July 6th, 2012

Erridge, Clett “The capacity of foodstuffs to induce innate immune activation of human monocytes in vitro is dependent on food content of stimulants of Toll-like receptors 2 and 4”. British Journal of Nutrition. (2011), 105, 15-23  

• WE ARE NOT TAUGHT ABOUT THE POWER OF FOOD IN MEDICAL SCHOOLS. 70% OF DEATHS AND MORBIDITY ARE LARGELY LIFESTYLE RELATED & PREVENTABLE. THE ACADEMY OF NUTRITION AND DIETETICS PUTS OUT NUTRITION FACT SHEETS FROM THE INDUSTRIES THEMSELVES. THE MEAT AND DAIRY INDUSTRY SPEND AT LEAST $557 MILLION ANNUALLY PROMOTING THEIR GOODS THROUGH CHECKOFF PROGRAMS. DIABETES IS NOT CAUSED BY EATING A HIGH CARBOHYDRATE DIET OR SUGAR. CARBOHYDRATE CONSUMPTION IS INVERSELY RELATED TO DIABETES. THE STRATEGY OF THE MEAT, DAIRY & EGG INDUSTRY IS TO CONFUSE THE PUBLIC AND TO INTRODUCE DOUBT NOT UNLIKE THE TOBACCO INDUSTRY. RAISING ANIMALS FOR FOOD PRODUCES MORE GREENHOUSE GASES THAN THE ENTIRE TRANSPORTATION SECTOR. RAISING ANIMALS FOR FOOD IS THE LEADING CAUSE OF RAINFOREST DESTRUCTION, SPECIES EXTINCTION, OCEAN DEAD ZONES, AND FRESHWATER CONSUMPTION. WE DON’T HAVE TO EAT MEAT TO GET ENOUGH PROTEIN. ALL PROTEIN IS INITIALLY MADE BY PLANTS. HUMANS’ CLOSEST LIVING RELATIVES ARE CHIMPANZEES, WHO GET 97% OF THEIR CALORIES FROM PLANTS. LOW FAT, PLANT-BASED DIET IS MORE THAN TWICE AS POWERFUL AT CONTROLLING AND/OR REVERSING DIABETES, THAN THE ADA DIET RECOMMENDS MEAT AND DAIRY. PLANTS ARE LOADED WITH PROTEIN.
THE LARGEST, STRONGEST TERRESTRIAL ANIMALS ON THE PLANET ARE ALL HERBIVORES. VITAMIN INTAKE AND OVERALL NUTRITION GO UP ON A PLANT-BASED DIET FROM A MEAT-BASED DIET. YOU CAN STOP AND REVERSE HEART DISEASE WITH PLANT-BASED DIETS.
WHEN PEOPLE ADOPT A FULLY PLANT-BASED DIET THEIR CHOLESTEROL LEVELS PLUMMET WITHIN A FEW DAYS. WHEN PEOPLE ADOPT A FULLY PLANT-BASED DIET BLOOD PRESSURE COMES DOWN. 99.4% WERE ABLE TO AVOID MAJOR CARDIAC EVENTS BY GOING ON PLANT-BASED DIETS.

মেডিকেল স্কুলে আমাদের খাদ্যের শক্তি সম্পর্কে শেখানো হয় না। 70% মৃত্যু এবং রোগবিধি মূলত জীবনধারা সম্পর্কিত এবং প্রতিরোধযোগ্য। ACADEMY OF NUTRITION AND DIETICS
বিভিন্ন শিল্প(দুগ্ধ,মাংস,ডিম) থেকে পুষ্টিকর তথ্য তৈরি করে। ডিম এবং মাংস শিল্প প্রতিবছর প্রায় ৫৫৭ মিলিয়ন ডলার খরচ করে তাঁদের সামগ্রী প্রমোট করবার জন্য। ডায়াবেটিস উচ্চ কার্বোহাইড্রেট ডায়েট বা চিনি খাওয়ার দ্বারা সৃষ্ট হয় না। কার্বোহাইড্রেট খরচ বিপরীতভাবে ডায়াবেটিস সম্পর্কিত। মাংস, দুগ্ধ ও ডিম শিল্পের কৌশলটি জনসাধারণকে বিভ্রান্ত করা, ঠিক তামাক  শিল্পের মতোই সন্দেহের বিষয়ে সন্দেহ প্রকাশ করা। খাদ্যের জন্য প্রাণীদের উত্থাপন করা সম্পূর্ণ পরিবহন খাতের তুলনায় আরো গ্রিনহাউস গ্যাস তৈরি করে। খাদ্যের জন্য প্রাণীদের উত্থাপন করা রেনফরেস্ট ধ্বংসের , প্রজাতি বিলুপ্তির, সমুদ্রের মৃত অঞ্চল এবং তাজা জলের খরচের নেতৃস্থানীয় কারণ। যথেষ্ট প্রোটিন পেতে আমাদের মাংস খাবার প্রয়োজন নেই। সমস্ত প্রোটিন প্রাথমিকভাবে গাছপালা তৈরি করে। মানুষের নিকটতম আত্মীয় শিম্পাঞ্জি, যারা উদ্ভিদ থেকে তাদের 97% ক্যালোরি পায়। কম চর্বি, উদ্ভিদ ভিত্তিক ডায়েট, মাংস ও দুগ্ধের চেয়ে ডায়াবেটিস নিয়ন্ত্রণ অথবা বিপরীতমুখী করার ক্ষেত্রে দ্বিগুনের থেকেও বেশি। গাছপালা প্রোটিন দ্বারা পরিপূর্ণ। গ্রহের বৃহত্তম, শক্তিশালীতম স্থলজীবী প্রাণী সব তৃণভোজী হয়। ভিটামিন গ্রহণ এবং সামগ্রিক পুষ্টি একটি মাংসভিত্তিক ডায়েটের তুলনায় একটি প্রাণীভিত্তিক ডায়েটে অনেক বেশি বৃদ্ধি পায়। উদ্ভিদভিত্তিক ডায়েট গ্রহণ করে আপনি হৃদরোগ রোধ বা বিপরীতমুখী করতে পারেন। যখন লোকেরা একটি সম্পূর্ণ উদ্ভিকভিত্তিক ডায়েট গ্রহণ করেছে, তখন কিছু দিনের মধ্যে তাঁদের কোলেস্টেরলের মাত্রা কমতে শুরু করেছে। যখন মানুষ একটি সম্পূর্ণ উদ্ভিদভিত্তিক ডায়েট গ্রহণ করে তখন তাঁদের রক্তচাপ কমতে শুরু করে। 99.4% শতাংশ মানুষ উদ্ভিদভিত্তিক খাদ্যের মাধ্যমে তাঁদের কার্ডিয়াক ইভেন্ট এড়াতে সক্ষম হয়েছেন।

References:

Booth, Frank, et al “Lack of exercise is a major cause of chronic diseases”. Comprehensive Physiology 

“The Leading Causes of Death and Disability in The United States”. The Center for Disease Control and Prevention

Greger, M.D, Michael “What Causes Insulin Resistance?” NutritionFacts.org video. Volume 33. January 6th, 2017

“Diet and Diabetes: Recipes for Success”. Physicians Committee for Responsible Medicine 

Barnard, Neal, et al “Meat Consumption as a Risk for Diabetes”. Nutrients. 2014 Feb: 6(2) 897-910

Petersen, Kitt Falk, et al “Impaired Mitochondrial Activity in the Insulin- Resistant of Patients with Type 2 Diabetes”. The New England Journal of Medicine 2004;  350: 664-671 

Barnard, Neal D, et al “A low-fat vegan diet and a conventional diabetes diet in the treatment of diabetes: a randomized, controlled, 74-wk clinical trial”. 

American Journal of Clinical Nutrition 2009;89(suppl): 1588S-96S

Barnard, MD, Neal D, et al “A low-fat vegan diet elicits greater macronutrient changes, but is comparable in adherence and acceptability, compared with a more conventional diabetes diet among individuals with type 2 diabetes”. Journal of The American Dietic Association. 2009 Feb; 109(2): 263-272

Natale, MD, Ph.D., Claudia De, et al “Effects of a Plant-Based High Carbohydrate/High-Fiber Diet Versus High-Monounsaturated Fat/Low-Carbohydrate Diet on Postprandial Lipids in Type 2 Diabetic Patients”.  Diabetes Care. 2009 Dec; 32(12): 2168-2173

Micha, Renata, et al “Unprocessed Red and Processed Meats and Risk of Coronary Artery Disease and Type 2 Diabetes-An Updated Review of the Evidence “. Current Atherosclerosis Reports. 2012 Dec; 14(6): 515-524

Barnard, Neal, et al “Meat Consumption as a Risk Factor for Type 2 Diabetes”. Nutrients. 2014 Feb; 6(2): 897-910

Chiu, Tina H.T., et al “Taiwanese Vegetarians and Omnivores: Dietary Composition, Prevalence of Diabetes and IFG”. PLoS ONE. 2014; 9(2): e88547

Tonstad, MD, Ph.D., Serena, et al “Type of Vegetarian Diet, Body Weight, and Prevalence of Type 2 Diabetes”. Diabetes Care. 2009 May; 32(5): 791-796

Ahmadi-Abhari, Sara, et al “Dietary intake of carbohydrates and risk of type 2 diabetes:  The European Prospective Investigation into Cancer-Norfolk Study”. British Journal of Nutrition: (2012) 111, 342-352

Roberts, Christian K, et al “Effect of a diet and exercise intervention on oxidative stress, inflammation and monocyte adhesion in diabetic men”. Diabetes Research and Clinical Practice. 73 (2006) 249-259

 “Smoking and Health Proposal”. Truth Tobacco Industry Documents

“Dioxins and Furans: The Most Toxic Chemicals Known to Science”. Energy Justice Network

“Toxic Substances Portal-Polychlorinated Biphenyls”. CDC: Agency for Toxic Substances & Disease Registry

“The Wrong Way to Detox”. NutritionFacts.org video

“Healthy Milk, Healthy Baby: Chemical Pollution and Mother’ Milk”. National Resources Defense Council

 “Livestock a major threat to the environment”. Food and Agriculture Organization of the United Nations: Newsroom

“Livestock’s Long Shadow”. Food and Agriculture Organization

Hyner, Christopher “A Leading Cause of Everything: One Industry That is Destroying Our Planet and Our Ability to Thrive on It”. Stanford Environmental Law Journal

Margulis, Sergio “Causes of Deforestation of the Brazilian Amazon”. World Bank Working Paper No. 22

Machovina, Brian, et al “Biodiversity conservation: The key is reducing meat consumption”. Science of the Total Environment 536 (2015) 419-431

“What Causes Ocean “Dead Zones”?”. Scientific American

Gerbens-Leenes, P.W., et al “The water footprint of poultry, pork and beef: A comparative study in different countries and production systems”. Water Resources & Industry Volumes 1-2, March-June 2013, 25-36

 McDougall, John “Plant Foods Have a Complete Amino Acid Composition”. Circulation. June 25, 2002

Mangels, Ph.D., RD, Reed “Protein in the Vegan Diet”. The Vegetarian Resource Group

Tuso, MD, Phillip J, et al “Nutritional Updates for Physicians: Plant-Based Diets”. The Permanente Journal. 2013 Spring; 17(2): 61-66  

“Nitrogen Metabolism”. Plant Cell Biology

“The Nitrogen Cycle”. Boundless.com: Microbiology

“Nitrogen Cycle”. Wikipedia for Schools 2008/2009

 “The Protein Myth”. Physicians Committee for Responsible Medicine

MacMillan, Amanda “14 Best Vegan and Vegetarian Protein Sources”. Health.com

Greger, M.D., Michael “Plant Protein Preferable”. NutritionFacts.org video. Volume 6, November 1st, 2011

 Listverse Staff “Top 10 Herbivores You Probably Want To Avoid”. Listverse. January 10, 2010

 Tuso, MD, Phillip J, et al “Nutritional Update for Physicians: Plant-Based Diets”. The Permanente Journal. 2013 Spring; 17(2): 61-66

 Gibbons, Ann “Bonobos Join Chimps as Closest Living Relatives”. Science. June 13, 2012

Dunn, Rob “How to Eat Like a Chimpanzee” Scientific American Guest Blog. August 2, 2012

Roberts, William C “Twenty questions on atherosclerosis”. Proceedings (Baylor University. Medical Center). 2000 Apr; 13(2): 139-143

Roberts, MD, William C “We think we are one, we act as if we are one, but we are not one”. The American Journal of Cardiology. October 1, 1990. Volume 66, Issue 10, Page 896

Teaford, Mark F and Ungar, Peter S. “Diet and the evolution of the earliest human ancestors”. Proceedings of the National Academy of Sciences. Vol. 97. No. 25. October 5, 2000

Ornish, MD, Dean, et al “Intensive Lifestyle Changes for Reversal of Coronary Heart Disease”. Journal of the American Medical Association. December 16th, 1998. Vol 280. No. 23

“Halt heart disease with a plant-based, oil-free diet”. Harvard Health Publications

Ornish, Dean, et al “Can lifestyle changes reverse coronary heart disease? 

The Lifestyle Heart Trial”. The Lancet. July 1990. Vol. 336 No. 8708 Pages 129-133

“Making Sense of Foods: Understanding Cholesterol: Guidelines for Lowering Blood Cholesterol”. NutritionMD

Wang, Fenglei, et al “Effect of Vegetarian Diets on Blood Lipids: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials”. Journal of the American Heart Association. October 27th, 2015

Goldhammer, D.C., Alan “High Blood Pressure”. T. Colin Campbell Center for Nutrition Studies. October 15, 1997

Gustafson, Craig “Alan Goldhammer, DC: Water Fasting-The Clinical Effectiveness of Rebooting Your Body”. Integrative Medicine: A Clinician’s Journal. 2014 Jun; 13(3): 52-57

Esselstyn Jr, MD, Caldwell B, et al “A way to reverse CAD?”. The Journal of Family Practice. July 2014. Vol 63, No 7

Brownell, Kelly D & Warner, Kenneth E “The Perils of Ignoring History: Big Tobacco Played Dirty and Millions Died. How Similar is Big Food?”. The Milbank Quarterly. 2009 Mar; 87(1): 259-294

“Meet Our Sponsors: Academy National Sponsor: National Dairy Council”. EatRightPro: Academy of Nutrition and Dietetics

Greger, M.D, Michael “Academy of Nutrition & Dietetics Conflicts of Interest”. NutritionFacts.org video. Volume 19. June 30th, 2014

  “Coca-Cola Ends Eight-Year Partnership With Academy Of Nutrition And Dietetics”. Dieticians for Professional Integrity. Sep. 28, 2015

Qi, Lu, et al “Genetic predisposition, Western dietary pattern, and the risk of type 2 diabetes in men”. The American Journal of Clinical Nutrition. 2009 May; 89(5): 1453-1458

 “Meat Consumption and Cancer Risk”. Physicians Committee for Responsible Medicine

“Meat Eater’s Guide Report: Meat and your Health”. Environmental Working Group

Greger, M.D, Michael “Thousands of Vegans Studied”. NutritionFacts.org video. Volume 3. October 29th, 2009

Greger, M.D. FACLM, Michael “What About Eating Just a Little Meat?”. NutritionFacts.org. October 11th, 2016

উপরে দেওয়া তথ্যগুলি কিছু উদাহরণ মাত্র। এই বিষয়ে আরো জানতে বা তথ্য পেতে আপনারা “What The Health” ডকুমেন্টরিটি অবশ্যয় দেখুন।

যদি আর্টিকেলটি ভালো এবং শিক্ষামূলক মনে হয়, তাহলে অবশ্যয় আপনার বন্ধু এবং প্রিয়জনদের সাথে শেয়ার করুন

উদ্ভিদভিত্তিক আহার গ্রহণ করুন

ভালো থাকুন, সুস্থ থাকুন

ধন্যবাদ।

EAT HEALTHY AND STAY HEALTHY.
BE A VEGAN.

#vegan #veganfood #veganlife #veganism #govegan #veganlifestyle #vegancommunity #veganlove #veganinspiration #veganfortheplanet #veganstyle #vegandesserts #veganactivist #eatvegan #govegan🌱 #veganwarrior #veganisme #whatthehealth

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *